ל״ג בעומר – חג של אש, אור ורוח
- מאמר מערכת בפשטות
- לפני יום 1
- זמן קריאה 2 דקות
ל״ג בעומר הוא היום ה-33 לספירת העומר, והוא נחשב ליום שמחה בלוח השנה היהודי. אבל מה הופך את היום הזה לכל כך מיוחד? למה מדליקים מדורות, גוזרים תספורות ויוצאים לטיולים? בואו נכיר את ל"ג בעומר בשפה פשוטה ומובנת.
מה זה בכלל "ספירת העומר"?
בין חג הפסח לחג השבועות יש 49 ימים, והם נקראים "ספירת העומר". בכל ערב סופרים יום נוסף עד לחג השבועות, חג מתן תורה.
עד היום ה 33 לעומר, תקופה זו נחשבת לזמן שנוהגים בו קצת מנהגי-אבלות – לא מתחתנים, לא שומעים מוזיקה ולא מסתפרים, כל זאת בשל מות תלמידי רבי עקיבא (פרטים בהמשך).
אבל ביום ל"ג בעומר – כל זה משתנה.
אז למה חוגגים בל"ג בעומר?
יש שתי סיבות עיקריות:
1. מות תלמידי רבי עקיבא נפסק– על פי המסורת, בתקופת ספירת העומר מתו במגפה 24,000 תלמידים של רבי עקיבא בגלל שלא נהגו כבוד זה בזה. בל"ג בעומר זה ניפסק והמגפה נעצרה, ולכן יום זה הפך ליום שמחה.
2. יום פטירת רבי שמעון בר יוחאי – רשב"י, מגדולי התנאים ומחבר ספר הזוהר לפי המסורת, נפטר בל"ג בעומר. הוא ביקש שיום זה ייחשב כיום של אור ושמחה – לא של עצב. לכן מציינים את פטירתו במדורות ובשמחה גדולה, בעיקר בהר מירון, ליד קברו.
המנהגים של ל"ג בעומר
1. הדלקת מדורות
המדורות הן זכר לאור התורה שהפיץ רבי שמעון בר יוחאי. האש מסמלת את האור הרוחני שיצא לעולם בזכותו. ילדים ומשפחות מדליקים מדורות ברחבי הארץ, שרים שירים ורוקדים.
2. הילולה במירון
מאות אלפי אנשים עולים להר מירון בגליל, שם נמצא קבר רשב"י. יש שם תפילות, שירה, ריקודים, סעודות חג – והכל באווירה של שמחה רוחנית.
3. חלאקה (תספורת ראשונה לילדים בני שלוש)
בקהילות רבות, נהוג לא לספר ילדים עד גיל שלוש. ל"ג בעומר הוא זמן מועדף לערוך להם את התספורת הראשונה, בעיקר ליד קבר רשב"י. הטקס נקרא "חלאקה" או "חלאקה ראשונה", והוא כולל גם תחילת לימוד אותיות הא"ב.
4. ירי חיצים ומשחקים
יש מנהג שילדים משחקים בקשת וחצים, זכר לכך שבתקופתו של רשב"י לא נראה קשת בענן, כסימן לכך שדורו היה צדיק. כיום, זהו זמן של טיולים, משחקים ופעילות בחיק הטבע.
5. הפסקת מנהגי האבלות
בל"ג בעומר מותר להסתפר, לשמוע מוזיקה ולהתחתן. הרבה זוגות בוחרים להינשא דווקא ביום הזה.
לסיכום
ל"ג בעומר הוא חג שמח שמחבר בין עבר לעתיד, בין זיכרון לצמיחה. זהו יום שבו אנו זוכרים את האור שהשאירו לנו חכמי ישראל – ומעבירים אותו הלאה, באש גדולה ובלב שמח.
Comments