top of page

בלי לחץ- רגע לפני ערב פסח שחל בשבת

עודכן: 9 באפר׳



שבת הגדול

א. נהגו אבותינו ורבותינו מנוחתם עדן לדרוש בשבת הגדול בהלכה ובאגדה כדי להורות לעם את הדרך אשר ילכו בה ואת המעשה אשר יעשון, להזהירם על ביעור חמץ והמעשים המקולקלים.

ב. אחד הטעמים שקורין לשבת זו- שבת הגדול, משום שבשבת זו מתאספת כל הקהילה לשמוע הלכות חשובות.

ג. כשחל ערב פסח בשבת, מכיוון שאין שהות לקהל להכין צרכי החג, נהגו לדרוש בשבת קודם שבת שחל בה ערב פסח.

ד. יש נוהגים לומר בשבת הגדול במנחה חלקים מההגדה ויש שאין אומרים זאת. וכשאומרים אותה בשנה כזו צריך לעשות זאת בערב פסח ממש.

תענית בכורות בערב פסח

ה. הבכורים מקדימים להתענות ביום חמישי, דהיינו י״ב בניסן, וכיום נהגו הבכורים להשתתף בכל שנה בסעודת מצווה של סיום מסכת ובזה יוצאים לידי חובה.

בשנה זו יעשו את הסיום ביום חמישי בבוקר. כלל טוב תמיד שהבכור יסיים מסכת בעצמו אם הוא בר אוריין.

ו. בכור שצם ביום חמישי, אסור לו לאכול עד שיבדוק את החמץ, אולם מותר לו לטעום מיני מזונות או פירות כדי שיבדוק ביישוב הדעת.

בדיקת חמץ

ז. מקדימים בשנה זו לבדוק את החמץ ביום חמישי בערב שהוא ליל שישי, היינו בליל י״ג בניסן. מתחילים לבדוק בצאת הכוכבים. אסור לאכול או ללמוד קודם הבדיקה. הנוהגים לפזר עשרה פתיתים של חמץ עטופים בנייר, יעשו זאת בליל זה.

ח. מי שקשה לו ואינו יכול לבדוק כשהוא רעב, מותר לו לטעום מיני מזונות או פירות כדי שיבדוק בישוב הדעת.

ט. כמו בכל שנה, טוב לומר קודם הבדיקה וקודם הביטול: ״לשם יחוד וכו..״ המופיע במחזורים. לאחר מכן יברך הבודק: בא״ה אמ״ה אשר קדשנו במצוותיו וצוונו על ביעור חמץ.

יבצע את הבדיקה ולאחר מכן יבטל מיד ויאמר: ״דלא חזיתיה ודלא ביערתה וכו״.

י. צריך להיזהר להצניע את עשרת הפתיתים וכן כל החמץ שנשאר וירצה לאכלו בליל שישי, יום שישי, ליל שבת ויום שבת עד השעה האפשרית, במקום מיוחד, כי אם זה יתפזר יצטרך לחזור ולבדוק.

יא. יש להשגיח במיוחד השנה כשאוכלים חמץ בליל שישי וביום שבת, שלא יפוררו הקטנים חמץ ולא יפזרו חמץ בבית.

יום שישי

יב. מתפללים תפילת שחרית כמו בכל יום שישי ואומרים בו ״מזמור לתודה״ לכל הדעות, גם אלו שלא אומרים בערב פסח.

יג. אין חיוב להשכים מוקדם לשחרית ולא ישכח לקרוא ״שניים מקרא ואחד תרגום״

יד. בבוקר יבער את עשרת הפתיתים וכן כל חמץ שמצא בעת הבדיקה. ישאיר רק חמץ מצומצם לשתי סעודות שבת, ויש אומרים שישאיר גם כל חמץ שרוצה לאכול ביום שישי.

טו. לאחר הביטול לא יאמר את נוסח הביטול ״כל חמירא״ כי החמץ עוד נשאר בביתו ועדיין אוכל ממנו ואת הביטול יעשה ביום שבת כדלקמן.

טז. טוב לבער את החמץ הנל בשעות המוקדמות לפני הצהוריים (בשישי) כמו בכל שנה ואם לא שרף את החמץ בשעות הנל יכול לשרוף כל היום עד זמן הדלקת הנרות.

יז. כמו כן, טוב שימכור את החמץ לפני יום שישי ויכול למכור חמץ ביום שישי עד זמן הדלקת נרות שבת. ואם מוכר דרך הרבנות המקומית יבדוק היטב כי בוודאי מקדימים למכור חמץ לפני כניסת שבת.

י״ח. כל יום שישי מוצר בעשיית מלאכה כמו בערב שבת.

י״ט. יבדקו את עלי החסה וכן את הכרפס ביום שישי ויניחו אותו זמן מועט (פחות מדקה) בחומץ חזק כדי שהתולעים יופרדו מהם וישטפם יפה, ולאחר מכן יבדקו בעין בדיקה טובה. ואין לשהותם בחומץ זמן רב שלא יהיו ככבוש. ואם שהו בחומץ חזק או במי מלח עזים למעלה מחמש דקות יעשו שאלת חכם. כמו כן אין לשרותם במים 24 שעות מאותה הסיבה.

אחרי הנקיון יניחו אותם עטופים בניילון במקרר ויש מקילים לעטוף אותם בבד רטוב.

וכבר הזהרנו כמה פעמים כי כיום שיש בשוק חסה המוחזקת ללא תולעים מתוצרת אנשי גוש קטיף, יש חיוב לקנות חסה זו ולא לסמוך על בדיקת העין. ובפרט בזמן כזה שיש צורך בכמות גדולה. ואעפי״כ גם חסה זו ישטוף וירחץ את החסה לפני שבת.

כ. אם לא בדק חסה וכרפס בערב שבת, אסור לבדוק אותם בשבת. ויבדוק היטב במוצאי שבת ליל פסח. במקרה כזה עדיף שיקחו את הגזע של החסה או את הקלח ולא את העלים.

כא. טוב להכין את בשר הצלי או את הזרוע מיום שישי ומותר להניחם במקרר ואפילו בהקפאה, ויוצאים רק במוצאי שבת. אם לא צלה בשישי, יש מחלוקת אם מותרת הצלייה במוצאי שבת. ולפיכך יש אומרים שיניח בקערה בשר מבושל. אך אפשר לצלות את הבשר בליל פסח על דעת לאכול ממנו ביום פסח או להאכילו לקטנים.

כב. הנוהגים לאפות מצות בערב פסח, יאפו גם בשנה זו ביום שישי אחר חצות. הנוהגים לטחון תבלינים לחרוסת, יכינום מערב שבת ואם לא הכינו מערב שבת, מרסקים בשינוי במוצאי שבת.

כג. יש להכין מערכת פמוטים כפולה לשבת וליום טוב, מכיוון שאסור להדביק את הנרות הפמוטים ביום טוב.

ואם לא הכין, מותר לתקוע את הנרות אך לא להדביקם ע״י חימום. כמו כן ידליק בערב שבת נר הדולק 26 שעות כדי להעביר ממנו אש במוצאי שבת. וטוב להכין נרות גדולים לליל פסח כדי שיאירו עד סוף ההגדה והסעודה שזה קרוב לחצות הלילה. ובדיעבד אפשר להדליק נרות רגילים.

כד. טוב שיבשלו לשבת את כל האוכל כשהוא כשר לפסח ובכלים עשרים לפסח.

כה. טוב להכין לשבת כלי הגשה וסכום לשימוש חד פעמי וכן רצוי להשתמש במפות ניילון חד פעמיות כדי שלא יכנס למחלוקת אם מותר לשטוף כוסות וצלחות שאכל בהן חמץ.

כו. יזהר שלא יערה מכלי ראשון של פסח לתוך צלחת של חמץ, אפילו ריקה. ובדיעבד אם עירה ולא היה בצלחת חמץ, אין לאסור, וכאמור גם מטעם זה עדיף להשתמש בכלים חד פעמיים.

כז. מצווה להתרחץ לכבוד החג, והנוהגים לטבול בערב החג, ירחצו ויטבלו בשישי ורצוי לטבול גם ביום שבת אם הדבר אפשרי.

כח. יש לאחסן את כל כלי החמץ במקום מיוחד ביום שישי ובדיעבד יכול לאחסנם ביום שבת קודם זמן ביעור חמץ. וכן יעשה בכלי חמץ שהשתמש בהם בשבת.

כט. יש להגעיל ביום שישי את הכלים שרוצה להשתמש בהם בפסח. ואם משתמש בחמץ בשבת בכלי מיוחד שיש לו צורך בו גם בפסח, יעשה שאלת חכם כיצד יש להכשירו.

ל. שיניים תותבות יש לשפשף היטב ולערות עליהם מים רותחים ביום שישי וטוב להניחם בתוך מים עם מלח. ואם יש חשש שמא יתקלקלו, יערה עליהם מכלי שני והעיקר הוא לנקות אותם היטב. בשבת ישתדל לא לאכול דבר חם או חריף ביותר ולאחר סעודת הבוקר ינקה וישפוך עליהם מים חמים מכלי שני מתוך כוונה לנקות ולא להגעיל.

לא. חש להשאיר לחם מצומצם לסעודת ליל שבת ויום שבת בבוקר ורצוי לקנות לחמניות קטנות או פיתות לקיים בהם לחם משנה ואשר אינן משאירות פירורים.

לב. מי שאופה מצות בעצמו ישים לב להפריש חלה מהמצה לפני שבת ואם לא הפריש ונזכר בליל פסח, יעשה שאלת חכם כי יש הבדל בין חלת ארץ ישראל לחלת חו״ל.

לג. יש מחמירים לפתוח את בקבוקי היין וחבילות המצות ביום ו׳. ואם לא הכין מותר לפתוח בליל פסח. טוב לפתוח את החבילות באופן שלא יקרעו האותיות שעל האריזה.

‏‏


ערב שבת

‏לה. רגילים לעשות עירובי חצרות בכל שנה עם מצה, ובדרך כלל עושים זאת בערב פסח.

בשנה זו יעשו עירובי חצרות בערב שבת אחרי או לפני מנחה- לפני קבלת שבת. או בערב שבת חול המועד.

לו. אומרים במה מדליקים בקבלת שבת.

לז. טוב לאכול סעודת השבת במקום מיוחד, בחצר או במרפסת מרוצפות, ויפרוס על השולחן מפת ניילון ‏, ויכסה את הלחם במפת נייר, שלא ידבקו פירורי חמץ במפת בד, וישתדל שלא ייפלו פירורים על הרצפה, ולכן לא יאכל במקום שיש בו שטיח.

ויש הנוהגים לפרוס ניילון מתחת לשולחן לשם כך.

לח. אחר גמר האכילה ינער בגדיו ויכנס לדירה או לבית. ולא יגע בכלים של פסח אלא אם כן רחץ ידיו.

לט. במקום שאינו מרוצף אסור לטאטא ת הרצפה במטאטא כיוון שהוא מיישר את העפר וזו מלאכה שאסורה בשבת. במקום מרוצף מותר לטאטא.

מ. לאחר שמטאטא יש לנער את המטאטא חזק מהפירורים, בנוחיות או בפח האשפה שברחוב. וטוב לטאטא במטאטא ישן ולאחר מכן פשוט לזרוק אותו עם החמץ.



יום שבת- ערב פסח


מא. ישכימו להתפלל ורצוי להתפלל כותיקין עם הנץ החמה.

מב. המתפללים אחר הנץ החמה לא יאריכו בניגונים ועליות לתורה כדי שיספיקו לסיים את סעודת השבת בניחותא ולא בחיפזון לפני סוף זמן אכילת חמץ.

מג. גם לנוהגים שבשבת הגדול לא מפטירין ״וערבה״, בשבת זו הרבה נוהגים שמפטירין ״וערבה לה׳״ ולדעת הגאון מפטירין בפרשת השבוע ״כה אמר ה׳״ עד ״כי באלה חפצתי נאום ה׳״

מד. יש נוהגים לאכול מאכלים קרים של חמץ בסעודת שחרית. והסעודה שלישית אוכלים תבשילים כשרים לפסח. יש להשתדל לאכול את הסעודה השלישית לאחר חצות היום (ולא לפני כן) אך גם לפני השעה העשירית כדי שיאכל בלילה לשובע.

מה. מי שיש לו סיר על האש (פלטה) עם אוכל מבושל כל צרכו ורוצה להוציא ממנו חלק עבור סעודת שחרית, יכול ואין לחוש ל״מגיס״ וכל שכן במקום צורך מצוה כיום הזה, אפשר להתיר. ולדעת חכמי אשכנז יש להחמיר גם באופן זה כל עוד שמונח על האש.

מו. בערב פסח מותר לאכול חמץ רק עד לשליש היום שזה ארבע שעות זמניות. והיום נחשב משעת כלות השחר עד צאת הכוכבים שהוא י״ח דקות לאחר השקיעה ומותר בהנאה עוד שעה זמנית אחת.

מז. לאחר סיים סעודת שחרית, יחרוץ את ידיו ויניר בגדיו ובגדי ילדיו הקטנים. ורצוי לבדוק בכיסים וקיפולי הבגדים ואם ראה שיש בהם חמץ או ספק חמץ- ינערם ויניחם עם כלי החמץ, ויעשה כן לפני זמן ביעור חמץ. וכן יעשה עם מגבת שהשתמש בה וטוב להחליף גם חולצה.

מח. יאסוף כל החמץ שבבית, יניחם בתוך ניילון ויזרקם לאשפה שמחוץ לבית. ויעשה זאת עד שעה רביעית ובדיעבד עד סוף שעה חמישית.

מט. ישטוף פיו וינקה שיניו במברשת עם שערות רכות.

נב. בשבת חייב לבטל את החמץ ויאמר את נוסח: כל חמירא וכו.. שמופיע בסידור התפילה.



מנחה וסעודה שלישית


נו. יתפללו מנחה גדולה חצי שעה אחר חצות.

נז. סעודה שלישית יישנה לפני השעה העשירית כדי שיאכל בלילה לשובע. ואם איחר לא יאכל מזונות אלא בשר, פירות וירקות וגם מהם לא יאכל הרבה.

נח. רצוי להכין מערב שבת מצה טחונה מעורבת עם ביצה ויבשל אותה תוך החמין ויאכל ממנה סעודה שלישית עם עוף או בשר. יברך עליה תחילה מזונות ואחכ על המחיה. ואם לא הכין כן יקיים סעודה שלישית בבשר ודגים. ואם גם זה לא יאכל פירות ורצוי שיהיו משבעת המינים.

נט. מותר לאכול מצה עשירה בערב פסח בסעודה שלישית.

סא. אסור לאכול מצה רגילה בערב פסח כדי שיהיה היכר לאכילתה בערב.

סג. הנוהגים לקבוע סעודה שלישית על היין לא יעשו כן בשבת זו.

סו. אין לעשות בשבת זו שום הכנות לסדר ליל פסח ואפילו לא סידור השולחן מכיוון שאין מכינים משבת ליום טוב.

סז. שינה בשבת תענוג ובפרט בשבת זו אך לא יתכוון שע״י השינה יכין את עצמו לליל הסדר כי לא מכינים בשבת ליום טוב.

סח. טוב להרבות ביום זה בלימוד תורה ובפרט בהלכות פסח והסדר.



ערבית מוצ״ש, ליל הסדר


סט. מקדימים להתפלל ערבית של יום טוב כעשר דקות לפני זמן יציאת השבת שבלוח, והתפילה היא כמו בכל ליל פסח, ואחרי ״אתה בחרתנו״ ולפני ״תתן לנו״ אומרים: ״ותודיענו״ ואם שכח, אינו חוזר, אולם אסור לו לעשות כל מלאכה.

ע. אשה שלא התפללה ערבית, או איש ששכח לומר ״ותודיענו״ בתפלה, לא יעשו כל מלאכה שאסורה בשבת ואפילו שמותרת ביום טוב, עד שיאמרו: ״ברוך המבדיל בין קודש לקודש״.

עא. לאחר זמן צאת השבת על פי הלוח, טוב שאשה תדליק מיד נרות של יום טוב וצריכה להיזהר להעביר אש מאש דולקת בלבד ולא תכבה את הגפרור או את הנר שבידה. ונוהגים לברך לפני ההדלקה, ״להדליק נר של יום טוב״ ו ״שהחיינו״ ואח״כ מדליקות.


עב. הקידוש בליל פסח הוא בסדר: יקנה״ז (יין, קידוש, נר, הבדלה, זמן) היינו שמברכים חמש ברכות:

א. בורא פרי הגפן. ב. אשר בחר בנו וכו׳ מקדש ישראל והזמנים. ג, בא״ה אמ״ה בורא מאורי האש (ויסתכל על הנרות שהדליקה האשה). ד.בא״ה אמ״ה המבדיל וכו בא״ה המבדיל בין קודש לקודש. ה. שהחיינו.


עה. בשנה זו יש להקפיד במיוחד להזדרז לעשות קידוש כיוון שמאחרים להתפלל ערבית ונוהגים לומר הלל בבית הכנסת. כמו כן יש למהר לגמור את הסעודה לפני חצות הלילה כדי שיאכל אפיקומן לפני חצות.

עו. יש לעשות הבדלה תוך כדי הקידוש לפי הנוסח שמופיע בסידורי התפילה.

בעז״ה שיהיה חג שמח וכשר!!!

 
 
 

הארות/הערות ותגובות יתקבלו בשמחה  😊
חלק מהכתוב סוכם והועתק בתמימות ומתוך כוונה טובה ממקורות שונים על מנת ללמוד וללמד, ללא מטרות רווח כספי.
רוב ההלכות המופיעות באתר הועתקו וסוכמו בקווים כלליים  מתוך ספר – קיצור שולחן ערוך  - של הרב 

שלמה גאנצפריד זצ"ל במהדורת הרב מרדכי אליהו זצ"ל. חלקים אחרים הועתקו ממקורות הלכתיים שונים.

בואו לבקר

©2022 by בפשטות

כתבו לנו

הודעתך התקבלה, נחזור אליך בהקדם.

צרו קשר

0505210021

bottom of page