מה זה אומר לקיים מצוות
ולמה בכלל צריך את זה ?
הרבה אנשים אומרים - תן לי להיות בנאדם טוב, לקיים את - ואהבת לרעך כמוך, לכבד את ההורים, לדבר בנימוס וזהו, זה הכי חשוב לא ?
"דרך ארץ קדמה לתורה"....
אף על פי כן, במציאות של ימינו, כשאנו רואים השכם וערב כמה חסרה דרך ארץ בחיי היום יום שלנו, כמעט בכל מקום, מתבקשת חשיבה מחודשת לעניין הקדימות של דרך הארץ..
יש מי שאומר : דרך ארץ ? קדמה לה – תורה. ואני חושב שכדי שנרבה בדרך ארץ חייב להיות לנו בסיס מוסרי ומקור אינסופי של ידע שממנו נוכל לשאוב הנהגות לעניין זה כדי שנוכל להיות טובים יותר ולהרבות טוב בעולם ובפרט איש לרעהו !
למקור הזה קוראים : תורת ישראל.
גם אני חשבתי בטעות בעבר, שלקיים מצוות או לשמור על אורח חיים יהודי זה אומר - לאבד את חופש הבחירה שלי, לחיות חיים אפורים, ללבוש בגדים שאני לא אוהב, לחיות תחת הגבלות ועוד כל מיני דברים שגרמו לי לחשש גדול.
גם חשבתי שכדי להיות יהודי שומר מצוות אני צריך להפוך למישהו קיצוני כמו שלעיתים מראים לנו בטלויזיה ובתקשורת באופן לא חיובי, ושזה ממש לא מתאים להשקפת העולם שלי או לדרך שבה אני רוצה לחיות את חיי ולכן אמרתי לעצמי שזה לא בשבילי ושכדאי לי להמשיך לחיות את חיי בשקט, בשמחה ובכייף.
אף על פי כן, משהו פנימי בתוכי ( נשמתי ונפשי ) לא אפשר לי מנוחה ויצאתי למסע ארוך שנמשך כבר 20 שנים, על מנת לבחון באמת את היהדות אליה אני משתייך, ללא התערבות של "גורמים חיצוניים" ולנסות להבין ולבדוק לעומק את משמעות שמירת המצוות ואת השפעתה על חיינו.
אחד הדברים שהבנתי במהלך הדרך ובמשך השנים הוא :
שכדי לקיים את מצוות היהדות או חלק מהן, לא חייבים לנסוע לגור במאה שערים או בבני ברק, לא חייבים לשנות את סגנון הלבוש או לגדל זקן ארוך, אפשר להתחיל גם כעת, כפי שאנחנו והיכן שאנו נמצאים, בבתים הקיימים שלנו, במסגרת המשפחתית שלנו, בעבודה או בלימודים, בטיול או בצבא, בכל זמן ובכל מקום.
זמן קצר לאחר שהתחלתי את בדיקתי, ביקשתי למצוא קצת הכוונה בעניין ומצאתי ספר נפלא שמרכז את כל דפוסי החיים, ההתנהגות, המצוות וההלכות מתוך תורת ישראל.
הספר נקרא - קיצור שולחן ערוך והוא נכתב בהונגריה בשנת 1864 ע"י : הרב שלמה גאנצפריד זצ"ל.
למעשה ספר זה הוא תימצות וסיכום על ספר אחר בעל שם דומה שנקרא : שולחן ערוך, שהוא ספר עב כרס בעל מס' כרכים אותו חיבר בשנת 1565 בעיר צפת - הרב יוסף קארו זצ"ל.
האמת שגם הקיצור הוא די ארוך.. ( באורך של כ 470 עמודים ) אך הוא מאפשר כמעט לכל אחד שיקרא בו, ללמוד,לדעת ולהבין על אורח החיים היהודי.
יחד עם זאת, יש שיגידו כי יכול להיות קצת מאתגר לקרוא ספר עמוס במצוות, היתרים והנחיות באורך כזה, לא ?
אז חשבתי לעצמי שאולי ננסה לתמצת את התמצות ? ננסה לסכם, להנגיש במעט, "בטיפין טיפין" ובקווים כלליים חלק קטן מהדברים הנפלאים וחלק מהמצוות הבסיסיות שמופיעות בספר - קיצור שולחן ערוך.
כוונתי המקורית הייתה לסכם זאת לעצמי, לצרכי לימוד ושינון שלי אבל אמרתי - רגע, למה לא לשתף בסיכומים האלה את כל מי שירצה בכך ?
מטרת הסיכומים היא לחלק לחלקים קטנים את רשימת המצוות שאנו מצווים לקיים כדי להתקדש במצוותיו של בורא העולם ובאמצעות קיומם בפועל אני הבנתי כי ניתן להתעצם לגדול ולהתפתח בכל תחום בחיים !
ניתן להשיג חלק מהסיכומים גם בחוברות מודפסות המופצות ללא תשלום לטובת הכלל מתוך כוונה טובה ורצון לעשות טוב בעולם.
חשוב מאוד להבין - היהדות ושמירת המצוות הם לא בגישת - הכל או כלום. אפשר תמיד גם להתחיל ממשהו אחד ולעשות אותו בשלמות ובהתמדה. הרצוי הוא להשתדל כל הזמן להתעלות ולהתקדם לדברים נוספים גם אם זה בקצב איטי.
מהחוויה האישית שלי : קיום המצוות הוא כלי שימושי לצורך חיים מלאים, אמיתיים, מלאי תוכן ומשמעות. המצוות הן מעין הוראות הפעלה עבורנו והן בסיס חזק ואיתן לחיות חיים בצורה נכונה ומלאה בסיפוק. התורה מלמדת אותנו כיצד להגשים את יעודנו במהלך החיים וכיצד להיות אנשים טובים יותר ולהשתפר כל הזמן. לקיום המצוות ישנה חשיבות גדולה להצלחה במשימה זו.
התורה היא על זמנית והיא ניתנה לנו, עם ישראל, ע"י בורא העולם, זה שתיכנן את גוף האדם, יצר את השמיים, האדמה והים, השמש, הירח וכל הכוכבים, העצים, הפרחים, החיות והדגים. את כל מה שיש בעולם ברא לנו ה' ונתן לנו את תורתו, תורת חיים, כדי שנדע איך לפעול ולהשתמש בכל הטוב הזה שיש לעולם להציע לנו.
חשוב לי לציין כי לספר "קיצור שולחן ערוך" יצאו מהדורות רבות שחיברו גדולי הרבנים בישראל במשך הדורות עפ"י השיטות ומנהגי העדות השונות תוך שמירה על בסיס המצוות הקבוע. הסיכומים המובאים בחוברת זו הם בקווים כלליים בלבד וכל מי שרוצה ביותר מכך, מוזמן לעיין וללמוד בספר קיצור שולחן ערוך של כל מחבר שיבחר.
זה גם המקום לציין כי כל המצוות כולן, ניתנו למשה רבינו בסיני, כולל פירושן, גם תורה שבכתב וגם תורה שבעל פה וכדאי לקרוא את דברי הרמב"ם ( רבי משה בן מימון ) בהקדמת ספרו – "משנה תורה" המתארים את דרכי העברת התורה שבכתב ( חמשת החומשים ) והתורה שבע"פ ( שישה סדרי המשנה ) מאז, לפני כ 3,300 שנים - ועד לימינו. ניתן למצוא זאת גם באינטרנט, אפשר לחפש בגוגל – "הקדמה למשנה תורה"
באופן אישי אציין כי : אינני רב או מורה הוראה, בעצמי אני עדיין לומד, מקווה, מתפלל ופועל שנהיה טובים יותר ונכיר תודה תמיד ליוצרנו. שנכיר תודה לסובבים אותנו וגם נעריך כראוי ולטובה את עצמינו.
נזכור תמיד כי השורש שלנו הוא משהו עצום וגדול בן למעלה מ 3,300 שנה נכון להיום, שנקרא –
עם ישראל וזאת זכות ענקית שאנו חלק מעם זה.
אני מתפלל שלא תצא תקלה תחת ידי חלילה ואם בטעות כתבתי/העתקתי/סיכמתי או ליקטתי משהו לא נכון או לא מדוייק אני מתנצל מראש ואשמח לקבל תגובה על מנת ללמוד ולתקן במהדורות הבאות בלי נדר.
במהדורת הספר האמור ממנו העתקתי ישנן הערות בתחתית כל עמוד אותם כתב הרב מרדכי אליהו עה"ש ואני ממליץ מאוד לקרוא אותן. הערות אלו נכתבו על פי מנהגי רוב העדות בישראל כפי שהן מופיעות בספרים הבאים :
ספר "משנה ברורה" – שחיבר הגאון
רבי ישראל מאיר הכהן מראדין המוכר בשם - "החפץ חיים" על שם ספר מפורסם נוסף שחיבר.
ועם הערות מחבר הספר "מסגרת השולחן" –
הרב חיים ישעיה הכהן הלברסברג - עפ"י שיטת ספר "שולחן ערוך הרב" שחיבר הגאון
"האדמור הזקן" מייסד חסידות חב"ד – הרב שניאור זלמן מלאדי.
ועם הערות ספר "דרכי הלכה" עפ"י פסקי רבי יוסף קארו –
מחבר ספר - השולחן ערוך.
ועפ"י פסקי האר"י הקדוש –
רבי יצחק בן שלמה לוריא, כפי שמובאים בספר בן איש חי -
ספרו של הגאון – הרב יוסף חיים
ובספר – "כף החיים" שחיבר הגאון - הרב חיים פלאג'י.
וכמובן על פי פסקי המחבר הגאון, מורנו ורבנו,
הראשון לציון, הרב מרדכי אליהו.
זכר צדיקים וקדושים לברכה, זכותם תגן עלינו ועל כל עם ישראל.